Varefaktas guide til valg af cykellås

Det kan være vanskeligt at vælge den helt rigtige cykellås! For hvad er forskellen på låsetyperne og hvad er egentlig en god cykellås? Læs med og bliv klogere på de forskellige låsetyper samt, hvad du skal tænke over, når du skal købe ny cykellås.

Det kan være vanskeligt at vælge den helt rigtige cykellås! For hvad er forskellen på låsetyperne og hvad er egentlig en god? Læs med og bliv klogere på de forskellige låsetyper, samt hvad du skal tænke over, når du skal købe en cykellås.

Tal fra Danmarks statistik viser, at der i første halvdel af år 2022 blev stjålet 19.939 cykler. Med en ordentlig og godkendt lås kan du reducere risikoen for, at du og din cykel ikke bliver en del af den ærgerlige statistik.

Ligegyldigt om du vælger en wirelås, en ringlås, en bøjlelås, en foldelås eller en kædelås, så er der en række ting, du skal tænke over. Derfor har vi lavet denne guide, der giver dig et hurtigt overblik over de forskellige låsetyper, samt hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe ny cykellås.

Gå efter en forsikringsgodkendt lås

Er din cykellås godkendt af Varefakta, så er det din garanti for, at låsen er blevet testet og lever op til forsikringsselskabernes krav! Det er vigtigt, at du bruger en Varefakta-godkendt cykellås. De fleste forsikringsselskaber udbetaler nemlig erstatning for en cykel, der er blevet stjålet, såfremt den var låst med en korrekt monteret lås, som er Varefakta-godkendt.

Hvordan ved jeg om min nyindkøbte cykellås er forsikringsgodkendt?

Kig efter Varefaktas logo på cykellåsens indpakning. Herudover kan du på Varefaktas hjemmeside finde en liste over de cykellåse, som Varefakta har testet og godkendt. Listen er opdelt efter mærke samt typen af cykellås, og hver enkelt godkendt lås er skrevet med sit Varefakta Kontrolnummer (VK-nummer), som kan findes på det medfølgende låsebevis og eventuelt på emballagen.

Alle modeller på listen er afprøvet og godkendt efter Varefaktas cykellåsforskrift. Der vil være modeller på listen, som ikke kan købes. Det kan fx skyldes, at modellen er så ny, at den ikke er nået ud til forhandlerne, eller at modellen ikke importeres/produceres for tiden.

Husk låsebeviset

Når du køber en Varefakta-godkendt cykellås af en dansk forhandler, medfølger et låsebevis. Låsebeviset skal anvendes, hvis din cykel bliver stjålet, derfor skal du huske at udfylde det. Låsebeviset følger dog ikke nødvendigvis automatisk med låsen og du skal derfor være opmærksom på, at efterspørge det ved køb. Læs mere om låsebevis her.

Købes cykellåsen via en udenlandsk webshop, medsendes låsebeviset sjældent. Det skyldes, at udenlandske webshops sælger til mange andre lande end Danmark og dermed ikke har mulighed for at håndtere, at skulle uddele låsebeviser til forskellige lande.

Hvilken lås skal jeg vælge til min dyre ladcykel eller elcykel?

De seneste tal fra forsikringsbranchen viser, at der blev stjålet 27.312 cykler i 2021. Det er det laveste antal nogensinde – til sammenligning blev der i 2010 stjålet over 53.000 cykler rundt om i Danmark. Men ifølge Forsikring og Pension er forsikringsselskabernes udgifter overraskende ikke faldet tilsvarende. Tallene viser nemlig, at tyvene går efter cykler i den dyre ende af prisskalaen – fx racercykler, mountainbikes, elcykler og ladcykler.

  • Til dyrere cykler som fx el- eller ladcykler vil en kombination af flere låse være en fordel. Fx en fastmonteret lås samt en kædelås.
  • Herudover bør du så vidt muligt parkere din cykel på befærdede steder, da risikoen for at den bliver stjålet i en øde gyde er større end på et befærdet sted.
  • Husk at trække låsen gennem både stellet og hjulet, ellers risikerer du at komme ud til et hjul. Men ingen cykel.
  • Lås så vidt muligt cyklen omkring faste genstande, hvis du bruger en lås, hvor dette er muligt. Det kan du fx gøre med en wire, kæde eller lang bøjlelås. Er din cykel ikke låst fast til noget, tager det ikke mange sekunder for en cykeltyv at smide din cykel ind i en varevogn og køre væk med den.

Hvilken cykellås skal jeg købe til mit barns cykel?

Cykellåse som er Varefakta-godkendt, og derved forsikringsgodkendte, kan findes på følgende liste. Alle cykellåse på listen kan anvendes til en børnecykel, dog er kædelåse og foldelåse meget tunge, så et godt valg vil være en fastmonteret lås, såsom en ringlås eller kliklås.

Hvilken cykellås passer bedst til mit behov?

Der findes 3 overordnede kategorier af cykellåse: nøglelås, kombinationslås og kodelås. Hver kategori kan inddeles i flere typer af cykellåse, fx ringlåse, bøjlelås og kædelåse. Vælg evt. to forskellige slags låse såsom en fastmonteret ringlås og en løs lås som fx en kæde.

Nedenfor har vi oplistet kendetegnene for de enkelte cykellåse samt fordele og ulemper ved den enkelte låsetype. Download en samlet oversigt over de forskellige låsetyper her.

Bøjlelås

Bøjlelåse består af en bøjle formet som et U og en tværgående låseenhed, som sidder på tværs over bøjlens to ender. En bøjlelås består derved af to separate dele, som låses sammen. Bøjlelåse kaldes også U-låse eller D-låse. Man er i praksis nødt til at låse låsen op, før man kan låse sin cykel, samt låse låsen fast på sin cykel efter man har låst sin cykel op.

Bøjlelåse findes i forskellige størrelser og længder. De mindste typer kan kun låse stel og baghjul sammen, hvor de større bøjlelåse eventuelt vil kunne låse omkring gadeinventar.

Fordele
De større varianter er egnede til at låse cyklen fast til noget andet fx gadeinventar.

Ulemper
Låsene er tungere end de fastmonterbare. Man skal anvende begge hænder ved låsning og oplåsning af cykel.

Foldelås

Foldelåse fungerer i princippet ligesom en tommestok, hvor enderne kan låses sammen i en låseenhed. Foldelåse består derved af et antal led som man kan folde ud. Foldelåse anvendes ligesom en kædelås.

Foldelåse kan låse stel og baghjul fast til noget andet som fx et cykelstativ eller en gadelygte. Størrelsen på gadeinventaret afhænger af antallet og længden af leddene.

Fordele
Egnet til at låse cyklen fast til noget andet. En holder til låsen følges oftest med, som kan sættes fast på cyklen. Fylder mindre end fx en kædelås.

Ulemper
Låsen er tung, og jo længere og jo flere led låsen har, jo tungere bliver den. Man skal anvende begge hænder ved låsning og oplåsning af cykel.

Kliklås

En lille fastmonteret bøjlelås, hvor man drejer en låsearm ind gennem hjulet og trykker den ind i låsen, som låses fast med et klik – heraf betegnelsen kliklås. Når låsen er ny eller ordentligt vedligeholdt, betyder det, at man ikke behøver nøgle til aflåsning. Til nogle kliklåse kan man tilkøbe en kæde, kabel eller wire som herved kan låses omkring gadeinventar. Tilbehøret er ikke godkendt af Varefakta.

Fordele
Beskeden vægt. Let at betjene. Kan låses uden nøgle og med en hånd. En stellås som denne er en pæn og smidig løsning, idet låsen er fastskruet på stellet og derfor altid er på plads.

Ulemper
Man skal typisk være mere opmærksom på at vedligeholde og smøre sin cykellås, hvis man fortsat vil have fuld glæde af klikfunktionen, da man ellers er nødt til at anvende nøglen for at låse låsen. Stellåsen forhindrer nogen i at køre væk på din cykel, men cyklen kan stadig løftes væk.

Kædelås

Er en kæde bestående af flere led og med en integreret låseenhed. Man er i praksis nødt til at låse låsen op, før man kan låse sin cykel, samt låse låsen fast på sin cykel efter man har låst sin cykel op.

Kædelåse kan købes i forskellige længder, hvilket du skal overveje ved køb. Kædelåse kan låse stel og baghjul fast til noget andet som fx gadeinventar.

Fordele
Det kræver noget seriøst værktøj, hvis man vil løbe med en cykel, der er låst fast med en kædelås. Det er en meget fleksibel lås.

Ulemper
Låsen er tung, og jo længere de er, jo tungere bliver de.

Kædelåse kan være for slatne og levende til hurtig betjening. Man skal anvende begge hænder ved låsning og oplåsning af cykel.

Ringlås

En kompakt lås, hvor man skyder låseriglen gennem hjulet. For at frigøre riglen og derved låse cykellåsen skal man anvende nøglen. Når låsen er låst, er den nogenlunde cirkulær, med en ”ring” gennem hjulet, hvorfor det kaldes en ringlås

Selve ringlåsen kan kun låse cyklen. Nogle ringlåse har en plug-in-funktion, hvor man kan tilkøbe en kæde, kabel eller wire som herved kan låses omkring gadeinventar. Tilbehøret er ikke godkendt af Varefakta

Fordele
Beskeden vægt. Let at betjene.

Ulemper
Man skal bruge begge hænder ved aflåsning.

Wirelås

Består af en wire med en integreret låseenhed. På wirelåse godkendt af Varefakta, kan man ikke se wiren på modellerne, da de er omringet af hærdede stålskaller som beskyttelse. Wirelåse kan anvendes som en kædelås, men er ret stiv og danner en ring, når den er låst.

Wirelåse kan købes i forskellige længder, hvilket du skal overveje ved køb. Wirelåse kan låse stel og baghjul fast til noget andet som fx gadeinventar.

Fordele
Egnet til at låse cyklen fast til noget andet som fx gadeinventar. Mangler du en ekstra sikkerhed til at passe på din cykel, barnevogn eller noget helt tredje, så kan en wirelås være et godt supplement.

Ulemper
Tungere end de fastmonterbare. De større varianter kan være ret tunge. Låsen er meget stiv og derfor ufleksibel. Kan være besværlige at opbevare på cyklen, når den ikke er aflåst. Man skal bruge begge hænder ved aflåsning.