Næringsdeklaration

NÆRINGSDEKLARATION

Forside < Ydelser < Næringsdeklaration

Næringsdeklarationen er en del af den samlede varedeklaration. En næringsdeklaration på en fødevare giver oplysninger om fødevarens indhold af energi og næringsstoffer.

​​​​​​​Det er obligatorisk at ​​​næringsdeklarere færdigpakkede fødevarer. Reglerne for næringsdeklaration på fødevarer er fastsat i mærkningsforordningen (Forordning (EU) nr. 1169/2011), med undtagelse ​af kosttilskud og naturligt mineralvand, for hvilke der er særlige regler for n​​æringsdeklaration. 

NÆRINGSDEKLARATIONENS OPBYGNING

I næringsdeklarationen står energiindholdet (kJ/kcal) først, og derefter kommer den obligatoriske angivelse af næringsstofferne; fedt, mættede fedtsyrer, kulhydrat, sukkerarter, protein og salt.

Oplysningerne skal altid gives pr. 100 g eller pr. 100 ml af en fødevare. På den måde kan forbrugeren sammenligne energi- og næringsindholdet i forskellige fødevarer, når de skal foretage et konkret valg.

Som supplement til den obligatoriske næringsdeklaration kan mængden af næringsstoffer også angives pr. portion eller pr. forbrugsenhed.

Indholdet af den obligatoriske næringsdeklaration må kun suppleres med oplysning om mængden af et eller flere af følgende elementer; enkeltumættede fedtsyrer, flerumættede fedtsyrer, polyoler, stivelse, kostfibre, vitaminer og mineraler.

Varefakta_26_3_192233
Très jolie mélange de légumes frais du marché. Les formes et les couleurs s'accordent et créées ainsi une image équilibrée et agréable.

FØDEVARER SKAL SOM UDGANGSPUNKT HAVE EN NÆRINGSDEKLARATION, MEN DER FINDES ENKELTE UNDTAGELSER

Følgende fødevarer skal ikke næringsdeklareres:

  • fødevarer, der udbydes til den endelige forbruger og til storkøkkener uden at være færdigpakkede
  • fødevarer, der pakkes på salgsstedet på køberens anmodning
  • fødevarer, der er færdigpakkede med henblik på direkte salg
  • drikkevarer, der indeholder mere end 1,2 volumenprocent alkohol
  • fødevarer, som er angivet i mærkningsforordningens bilag V. Dette gælder bl.a. krydderurter, krydderier, salt, aromaer, tilsætningsstoffer, gær og tyggegummi. Næringsdeklaration er dog ikke undtaget, hvis der anvendes en ernærings- eller sundhedsanprisning på disse fødevarer.

VAREFAKTAS EKSPERTER KAN HJÆLPE DIG MED DIN VARES NÆRINGSVÆRDIER

Næringsværdier skal være gennemsnitsværdier fastsat på et af følgende grundlag, alt efter tilfældet:

a)    analyse af fødevaren. De benyttede analysemetoder skal være anerkendte og akkrediterede. Man bør basere de deklarerede næringsværdier på analyse af flere prøver eller en gennemsnitsprøve fra forskellige batches. Varefakta samarbejder med flere akkrediterede laboratorier, der både kan rådgive omkring valg af analyser samt udføre fødevareanalyser.

b)    en beregning udført på basis af kendte eller faktiske værdier vedrørende de anvendte ingredienser, eller en beregning på basis af sædvanligvis fastlagte og accepterede data. Beregner man næringsværdierne på baggrund af tabelværdier, skal man sikre sig, at de pågældende data afspejler de ingredienser, der er anvendt i fødevaren.

 

Analyse og beregning er begge godkendte metoder til bestemmelse næringsindhold. Varefakta kan vejlede dig ift. fordele, ulemper og begrænsninger ved begge metoder. For at sikre at produktet er rustet til fødevarekontrol er det vigtigt at vide, at produktet holder sig indenfor de acceptable variationer. Vores fødevareeksperter han hjælpe med at vurdere hvilken angivelse af næringsdeklaration, der vil være korrekt i dit tilfælde.

ØNSKER DU RÅDGIVNING OM UDARBEJDELSE AF DIN NÆRINGSDEKLARATION?

Hos Varefakta har vi viden indenfor alle de lovkrav, der stilles til næringsdeklaration på fødevarer. Har du brug for vores faglige ekspertise eller rådgivning står vores konsulenter klar til at hjælpe dig.