Kosttilskud

Som forbruger kan man have svært ved at gennemskue markedet af kosttilskud, som man køber til sig selv og sin familie. – Derfor stiller Varefakta krav til mærkning af kosttilskud!

Hvad er kosttilskud?

Kosttilskud er et tilskud til kosten, der kan købes som piller, kapsler, pulver eller mikstur.
Der findes mange forskellige slags kosttilskud lige fra de almindelige vitaminpiller, som indeholder vitaminer og mineraler, til forskellige slags bestanddele af eller udtræk fra planter og dyr, eksempelvis hvidløg og fiskeolie.

For alle kosttilskud gælder, at de skal indeholde vitaminer, mineraler eller visse andre stoffer med ernæringsmæssig og/eller fysiologisk virkning.

Kosttilskud skal ud over reglerne i fødevarelovgivningen også overholde særlige mærkningskrav for kosttilskud. Kosttilskud skal bl.a. mærkes med en angivelse af, at kosttilskud ikke bør træde i stedet for en varieret kost og en angivelse af, at produkterne bør opbevares uden for små børns rækkevidde.

herbal leaves, ground herb powder and medicament pills on bamboo spoons, white wooden table

Varefakta stiller krav til kosttilskud

Hos Varefakta ønsker vi, at stille krav til kosttilskud. Derfor har vi udarbejdet en forskrift for Varefakta-mærket kosttilskud. Varer, der bærer Varefaktas mærke har typisk krav, der går ud over lovgivningen – som vi kalder forskrifter. Forskrifter er hermed mere strikse end lovgivningen.

FORSKRIFTEN INDEHOLDER INFORMATION OMKRING:
 • forskriftens gyldighedsområde
 • Varefaktas minimumskrav til den pågældende produktgruppe
 • krav til oplysninger i Varefakta-deklarationen
 • Varefakta-deklarationens udformning
 • en række eksempler på udformning af deklarationer med Varefakta-logo
 • en udspecificering af krav til de enkelte oplysninger
 • krav til brugsanvisning, hvis dette er relevant for det pågældende produkt samt
 • beskrivelse af Varefaktas obligatoriske stikprøvekontrol af varer med Varefakta-logo samt dertilhørende kontrolresultater og kontrolomkostninger.
 
VI STILLER BL.A. FØLGENDE KRAV TIL VAREFAKTA-MÆRKET KOSTTILSKUD:
 • krav til indhold
 • råd om indtag
 • krav om spormærkning samt
 • stikprøvekontrol af varen efter at den er kommet på markedet
daily-nouri-6eL4JaywweE-unsplash

Stikprøvekontrol af kosttilskud

Stikprøvekontrollen har til formål at vise, om minimumskravene til kosttilskuddet er opfyldt, og om der er overensstemmelse mellem deklarationens oplysninger og produktet.

Varefakta analyserer Varefakta-mærket kosttilskud igennem vores stikprøvekontrol.

VAREFAKTA TESTER:

 • om indholdet af de deklarerede stoffer stemmer overens med indholdet i produktet. Her har vi særligt fokus på fedtopløselige vitaminer grundet risiko for ophobning og derved potentiel forgiftning.
 • uønskede stoffer. Fx cadmium, kviksølv og bly.


Varefakta er din garant for, at varedeklarationer på kosttilskud, der er tjekket af Varefaktas konsulenter, kan markedsføres og sælges i overensstemmelse med gældende national lovgivning samt EU-lovgivning. Varefakta fungerer som en uvildig 3. part, der sikrer compliance mellem lovgivningen, deklarationen/emballagen og det faktiske produkt.

Er dit kosttilskud Varefakta-mærket, ledsages det altid af et råd om, hvordan man bør indtage kosttilskuddet, så man sikrer de bedste forudsætninger for at optage vitaminer og mineraler.

Du kan læse mere om:

DanskVarefakta_Produkter_2614
Fødevarer

Op imod halvdelen af de cykellåse Varefakta modtager, bliver mødt af en nedadvendt tommelfinger. Kvaliteten er så ringe, at det ville være spild af penge at gennemføre en egentlig test. 

Close up of person doing clothing laundry pouring fabric softener from cap into washing machine.
Nonfood dagligvarer

For vaske-, rengørings- og opvaskemidler er der ikke krav om fuld deklaration i lovgivningen. Her vil man som oftest se, at indholdstofferne i produktet er oplyst i overordnede ingrediensgrupper, som f.eks. ’nonioniske tensider’ eller ’zeoliter’.

photo-1560521166-e4af6324303d
Kend tilsætnings-stofferne

Tilsætningsstoffer er naturlige eller kemisk fremstillede stoffer med forskellige funktioner. Stofferne bruges for at bevare, tilføre eller ændre egenskaber ved fødevarer.