Cykellåse

Det er vigtigt, at du bruger en Varefakta-godkendt cykellås. De fleste forsikringsselskaber udbetaler erstatning for en cykel, der er blevet stjålet, hvis den var låst med en korrekt monteret cykellås med Varefaktas mærke.

Kig efter Varefakta-mærket når du køber din cykellås – varen er kontrolleret, så du trygt kan træffe et sikkert valg.

Det gør vi indenfor cykellåse

0

Varefakta-godkendte cykellåse på markedet

0

Blev det muligt at teste elektroniske cykellåse

0

Cykler blev der i år 2022 stjålet i Danmark

Varefakta godkendte cykellåse

Forsikringsgodkendt cykellås med Varefakta

Cyklen er et af danskernes foretrukne transportmidler. De fleste af os har en cykel, men det gør også cyklen til et eftertragtet mål for tyveri. Derfor er det vigtigt, at din cykellås er forsikringsgodkendt, hvis du får stjålet din cykel.

Er din cykellås godkendt af Varefakta, så er det din garanti for, at låsen er blevet testet og lever op til forsikringsselskabernes krav!

Det er vigtigt, at du bruger en Varefakta-godkendt cykellås. De fleste forsikringsselskaber udbetaler erstatning for en cykel, der bliver stjålet, hvis den var låst med en korrekt monteret lås som er Varefakta-mærket.

Varefaktas guide til valg af cykellås

Klik her

Låsetyper

Der findes 3 overordnede kategorier af cykellåse: nøglelås, kombinationslås og kodelås.
Hver kategori kan inddeles i flere typer af cykellåse, fx ringlåse, bøjlelås og kædelåse. Vælg evt. to forskellige slags låse såsom en fastmonteret ringlås og en løs lås som fx en kæde.

Nedenfor har vi oplistet kendetegnene for de enkelte cykellåse samt fordele og ulemper ved den enkelte låsetype.

Bøjlelås

Bøjlelåse består af en bøjle formet som et U og en tværgående låseenhed, som sidder på tværs over bøjlens to ender. En bøjlelås består derved af to separate dele, som låses sammen. Bøjlelåse kaldes også U-låse eller D-låse. Man er i praksis nødt til at låse låsen op, før man kan låse sin cykel, samt låse låsen fast på sin cykel efter man har låst sin cykel op.

Bøjlelåse findes i forskellige størrelser og længder. De mindste typer kan kun låse stel og baghjul sammen, hvor de større bøjlelåse eventuelt vil kunne låse omkring gadeinventar.

Foldelås

Foldelåse fungerer i princippet ligesom en tommestok, hvor enderne kan låses sammen i en låseenhed. Foldelåse består derved af et antal led som man kan folde ud. Foldelåse anvendes ligesom en kædelås.

Foldelåse kan låse stel og baghjul fast til noget andet som fx et cykelstativ eller en gadelygte. Størrelsen på gadeinventaret afhænger af antallet og længden af leddene.

Kliklås

En lille fastmonteret bøjlelås, hvor man drejer en låsearm ind gennem hjulet og trykker den ind i låsen, som låses fast med et klik – heraf betegnelsen kliklås. Når låsen er ny eller ordentligt vedligeholdt, betyder det, at man ikke behøver nøgle til aflåsning. Til nogle kliklåse kan man tilkøbe en kæde, kabel eller wire som herved kan låses omkring gadeinventar. Tilbehøret er ikke godkendt af Varefakta.

Kædelås

Er en kæde bestående af flere led og med en integreret låseenhed. Man er i praksis nødt til at låse låsen op, før man kan låse sin cykel, samt låse låsen fast på sin cykel efter man har låst sin cykel op.

Kædelåse kan købes i forskellige længder, hvilket du skal overveje ved køb. Kædelåse kan låse stel og baghjul fast til noget andet som fx gadeinventar.

Ringlås

En kompakt lås, hvor man skyder låseriglen gennem hjulet. For at frigøre riglen og derved låse cykellåsen skal man anvende nøglen. Når låsen er låst, er den nogenlunde cirkulær, med en ”ring” gennem hjulet, hvorfor det kaldes en ringlås

Selve ringlåsen kan kun låse cyklen. Nogle ringlåse har en plug-in-funktion, hvor man kan tilkøbe en kæde, kabel eller wire som herved kan låses omkring gadeinventar. Tilbehøret er ikke godkendt af Varefakta.

Wirelås

Består af en wire med en integreret låseenhed. På wirelåse godkendt af Varefakta, kan man ikke se wiren på modellerne, da de er omringet af hærdede stålskaller som beskyttelse. Wirelåse kan anvendes som en kædelås, men er ret stiv og danner en ring, når den er låst.

Wirelåse kan købes i forskellige længder, hvilket du skal overveje ved køb. Wirelåse kan låse stel og baghjul fast til noget andet som fx gadeinventar.

Find en samlet oversigt over låsetyperne her

Download her

Husk låsebeviset

Når du køber en godkendt Varefakta cykellås af en dansk forhandler, medfølger et låsebevis. Låsebeviset skal anvendes, hvis din cykel bliver stjålet, derfor skal du huske at udfylde det.

Låsebeviset indeholder følgende oplysninger om din cykellås:

  • Låsens navn og VK-nummer (Varefaktas Kontrolnummer).
  • Låsekategorien, fx “nøglelås”.
  • Låsetypen, fx “bøjlelås” og “kædelås”.
  • Info om låsen kan eller skal fastmonteres.
  • Hvor låsen skal monteres, hvis den er beregnet til fastmontering, og hvilket værktøj, der skal bruges.
  • Hvordan “løse” låse bruges korrekt.
Du kan læse mere om

Få mere viden

Værd at vide

Sådan vedligeholder du din cykellås og din cykel

For at din cykellås kan holde til mange ture i det skiftende danske vejr og sikre en god funktion i...

Værd at vide

Godkendte låse giver færre cykeltyverier

I 1993 indførte forsikringsbranchen krav om, at alle nye cykler skulle have en godkendt Varefakta-lås for at man kan få...

Værd at vide

Har du låst din cykel?

Med en cykellås godkendt af Varefakta kan du være sikker på, at din cykel er beskyttet med en lås, der...