Cerealier
Kornprodukter af hvede, spelt, rug, havre, byg, majs, ris, hirse og Sorghum1. Det kan være hele kerner, gryn og mel, men også bagværk, pasta og visse morgenmadsprodukter2.
Dextrose
Simpel sukkerart, også kaldet glukose eller druesukker3.
Frisk brød
Brød der som udgangspunkt sælges inden for 1 døgn fra fremstillingstidspunktet4.
Fuldkorn
Betyder at hele kernen af kornet (kerner, endosperm og klid) anvendes; kernen kan være formalet, knækket el. lign., men bestanddelene skal indgå i samme forhold som i den intakte kerne5.
Fuldkornslogo
Viser at brødet lever op til kriterier sat af fuldkornspartnerskabet, iht. mængde af fulkorn. Desuden er der krav til mængden af fedt, sukker, salt og kostfiber. Hvis et produkt har fuldkornslogo skal det angives hvor mange gram fuldkorn produktet indeholder6. Læs mere om Fuldkornslogoet og de mange andre mærker, du kan finde på dine varer i supermarkedet her.
Malt
Spiret korn som derefter er tørret. Under spiringen omdannes en del af kornets stivelse til sukkerarter, primært maltose7. Det bruges ved brødbagning som f.eks. bygmaltmel.
”Pakket i beskyttende atmosfære”
Betyder at brødet er pakket i en særlig luftart, der erstatter atmosfærisk luft, der giver længere holdbarhed8.
Salt tilsat jod
Det salt, der anvendes i brød og bagværk, som markedsføres i Danmark, skal være tilsat jod10.
Surdej
Dej baseret på vand og hvedemel eller rugmel, med gær- og bakteriekultur, der bruges som hævemiddel og smagsgiver i brød11.
Spelt/emmer/enkorn:
Gamle hvedesorter, også kaldet ”urhveder”. De har generelt et højere indhold af protein sammenlignet med almindelig brødhvede12.
Valle
Den vandig opløsning der udskilles ved fremstilling af ost. Indeholder omkring 90 % vand, og derudover protein, laktose (mælkesukker), B-vitamin og salte13.
Vallepulver
Inddampet valle, med koncentrering af næringsstoffer fra vallen14.