En varedeklaration på en fødevare skal sikre, at forbrugeren får de nødvendige oplysninger om produktet – både hvad angår ingredienser, næringsstoffer, holdbarhed, oprindelse mm.
Færdigpakkede fødevarer skal derfor være mærket med en varedeklaration, så forbrugerne er i stand til at vælge den vare, der svarer til deres krav og behov.
Dette er vedtaget ved lov. Danmark har, fælles med resten af EU, en stor og kompliceret fødevarelovgivning. Ligesom mange af de øvrige EU-lande, har Danmark særlige regler i fødevarelovgivningen, der har indflydelse på mærkningen, og som kun gælder produkter, der sælges i Danmark.
Fødevareinformation forordningen
Forordning (EU) nr. 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne – også kaldet fødevareinformationsforordningen – det er titlen på biblen indenfor fødevaremærkning.
Med fødevareinformationsforordningen er reglerne for mærkning og næringsdeklaration samlet i én forordning. Forordningen er direkte gældende i Danmark.
Fødevareinformationsforordningen gælder generelt for alle fødevarer. Men når der for visse fødevarer findes mere specifikke regler for mærkning, herunder handelsnormer, varestandarder og beskyttede betegnelser, vil disse supplere/erstatte fødevareinformationsforordningen.
Forordningen har til formål at sikre et højt niveau for beskyttelsen af forbrugerne i relation til fødevareinformation, idet der tages hensyn til forskellene i forbrugernes opfattelse og deres informationsbehov, samtidig med at det sikres, at det indre marked fungerer tilfredsstillende.
Herudover fastlægger forordningen generelle principper, krav og ansvarsfordeling vedrørende fødevareinformation, navnlig mærkning af fødevarer. Den fastsætter midler til at sikre forbrugernes ret til information og procedurer for fødevareinformation, idet der tages hensyn til behovet for, at der er tilstrækkelig fleksibilitet til at reagere over for den fremtidige udvikling og nye oplysningskrav.
Desuden skal reglerne sikre forbrugeren i mod vildledende mærkning og markedsføring 1.
Bekendtgørelse om mærkering af fødevarer
Bekendtgørelse om mærkning af fødevarer nr 1355 af 27/11/2015 omfatter mærkning og markedsføring af fødevarer bestemt til salg inden for Den Europæiske Union. Reglerne i denne bekendtgørelse supplerer og gennemfører EU-regler om mærkning af fødevarer 2.
Mærkningsvejledningen
Fødevarestyrelsen har udarbejdet en mærkningsvejledning, der beskriver bestemmelserne i fødevareinformationsforordningen og mærkningsbekendtgørelsen. Vejledningen er rettet mod de myndigheder, der skal føre tilsyn med mærkningsreglerne og mod producenter, importører og forhandlere af fødevarer samt konsulenter, som alle os, der er ansat hos Varefakta, der dagligt udarbejder fødevaredeklarationer baseret på gældende national og europæisk lovgivning. Vejledningen har til hensigt at hjælpe myndighederne og fødevarevirksomhederne med at forstå og anvende reglerne for mærkning af fødevarer korrekt3.
Herudover findes der et hav af andre bekendtgørelser, forordninger, vejledninger, standarder, forskrifter, guides etc. relateret til fødevaremærkning.