Sådan mindsker du dit madspild

Vil du gerne blive bedre til at undgå madspild i din husholdning. Her er 5 gode råd til, hvordan du kan begrænse dit madspild.

Ifølge Fødevarestyrelsen smider danskerne
ca. 247.000 tons mad ud om året!

Vil du gerne blive bedre til at undgå madspild i din husholdning?

Her er 5 gode råd til, hvordan du kan begrænse dit madspild.

1

Planlæg dine indkøb

Du kan gennem planlægning af dine indkøb få en mere økonomisk, tidsbesparende og miljøbevidst hverdag.

En indkøbsliste vil hjælpe dig med at undgå impulsindkøb, så du ikke køber mere mad ind du har behov for. Det er en god ide at danne dig et overblik over, hvad du allerede har af madvarer i dit køkken, da du på den måde undgår at købe mere mad ind du skal bruge.

Du kan også lave en madplan. Fordelen ved en madplan er, at du undgår stresset ved at planlægge, hvad du vil lave af mad, når du kommer træt hjem fra arbejde. Når du lægger en madplan for familiens kost for en periode, kan du sparre tid og penge. Det gør du ved at handle stort ind en til to gange på en uge og derved mindske antallet af dine indkøb2.

 

2

Spis lokalt

Det er en stor fordel at købe lokale råvarer og undgå den lange transporttid fra producent til butik. Udenlandske varer har en længere transporttid og derved også en kortere holdbarhed. Så hvis du køber lokale råvarer, får du friskere råvarer.

 

3

Brug dine madrester

Hvis du er god til at få brugt dine madrester er det både godt for miljøet og du kan sparre penge i din husholdning. Det er derfor en god ide at overveje, hvordan du bedst muligt kan udnytte dine madrester. Anvend evt. dine madrester i nye retter eller i din madpakke.

Du kan også nedfryse dine madrester. Pak maden i mindre portioner, så undgår du, at du efterfølgende må kassere maden. Husk at skrive nedfrysningsdato på emballagen, så du husker at spise maden inden den udløber i fryseren. Du kan se hvor længe din mad holder sig i fryseren på Fødevarestyrelsens hjemmeside3.

 

4

Opbevar maden korrekt

Hvis du opbevarer dine fødevarer korrekt, holder de sig længere. Du kan se hvordan din fødevare skal opbevares på varedeklarationen. Er din vare Varefakta-mærket, kan du se varens holdbarhed før og efter åbning i varedeklarationen.

 

5

Tjek datoen

Fødevarer mærket med ”Sidste anvendelsesdato”, skal kasseres efter udløbsdato. Fødevarer mærket med ”Bedst før-dato” skal derimod ikke nødvendigvis smides ud efter udløbsdatoen. Husk at bruge dine sanser, når du skal vurdere om en fødevare fortsat kan spises efter ”Bedst før-datoen” er overskredet – se på maden, lugt til maden og smag på maden.

Læs mere i artiklen ”Forstå holdbarhed og undgå unødigt madspild”.