Barnevognsseler skal testes og kontrolleres
Når en barnevognssele har været under Varefaktas lup, kan du trygt købe den. Varefakta-mærkede seler lever op til gældende lovgivning og de krav, som Varefakta stiller, hvor lovgivningen ikke er tilstrækkelig i forhold til god forbrugeroplysning og sikkerhed.
Mange småbørnsforældre har en forventning om, at en barnevognssele er kontrolleret, så barnet ikke kan blive kvalt i den eller falde ud af vognen. Dette er dog sjældent tilfældet, hvis ikke den er Varefakta-mærket.
Varefakta stiller høje krav til fysisk sikkerhed og kemikalier. Varefakta kontrollerer bl.a. selens holdbarhed, materialer og udførelse, da disse egenskaber har betydning for, hvor sikker den er i brug. Varefakta tester for skadelig kemi, så det sikres, at selen overholder gældende grænseværdier.
Middagslure udenfor har ført til ekstra krav
I Danmark er der tradition for, at babyer, fra de er helt små, sover lurer udenfor i barnevognen. Denne kulturelle forskel fra Danmark og resten af Europa har bevirket, at Varefakta stiller ekstra krav til barnevognsseler end der foreskrives i Europas fælles sikkerhedsstandarder. Børnene skal nemlig kunne ligge (og sidde op) sikkert i deres barnevogn, med deres sele på, uden konstant opsyn.
Barnevognsseler med Varefakta-mærket er så sikre, at Sundhedsstyrelsen anbefaler at offentlige institutioner, der passer børn, udelukkende anvender seler, der bærer Varefakta-mærket. Årsagen til dette er, at selerne er tjekket for kvælningsrisiko, for skadelige kemikalier, at barnet ikke kan krybe ud af selen og falde ud af barnevognen, og at selen sidder godt fast i vognen og ikke river sig løs samt at spænderne ikke kan springe op eller at barnet kan åbne dem selv.
Stikprøvekontrol giver sikre barnevognsseler
Varefakta udarbejder præcise og lovpligtige varedeklarationer og kontrollerer efterfølgende, at deklarationen holder, hvad den lover gennem Varefaktas stikprøvekontrol.
Varefaktas stikprøvekontrol af barnevognsseler tester:
- At spænderne ikke kan springe op og er konstrueret, så barnet ikke kan åbne dem.
- Indhold af ftalater og azofarvestoffer.
- At eventuelle metaldele ikke afgiver mere nikkel end tilladt, selv om de ikke er i direkte kontakt med huden.
- At stropperne ikke kan glide i spænderne.
- At holdbarhed af syninger og hæftninger er i orden efter brug og vask.
- Selens pasform og brugervenlighed. Denne suppleres af en barnevognsseletest i en børneinstitution, når selen er godkendt fra Varefaktas side.
Inden du bruger en barnevognssele til dit barn, bør du være opmærksom på:
- Stram selen efter brugsanvisningen og gem altid brugsanvisningen til senere brug.
- Selen skal justeres hver gang, du bruger den, så dit barn ikke kan vriste sig fri af den.
- Tjek jævnligt tekstil, stropper, spænder og karabinhager for tegn på slid eller skader.
- Efter hver vask, skal du huske at tjekke selen for fejl og slid i fx stoffet, samt at selen stadig virker optimalt. Kassér selen hvis den er slidt eller ødelagt, da selens sikkerhed kan være forringet.
- Barnevognsseler er beregnet til børn mellem ca. 6 måneder og 3 år.
- En sikker montering og en sikker sele fra Varefakta er essentiel ved brug af barnevognssele til dit barn, men husk fortsat at holde jævnligt opsyn med dit barn.