Emballage: Sådan skal du opbevare din mad

Det er ikke al emballage, der er lavet til at opbevare mad og drikkevarer i, og opbevarer du dine rester fra aftensmaden i en beholder, der ikke er lavet til det, kan det afgive uønsket kemi til maden.

Det er ikke al emballage, der er lavet til at opbevare mad og drikkevarer I, og opbevarer du dine rester fra aftensmaden I en beholder, der ikke er lavet til det, kan det afgive uønsket kemi til maden.

Mad og madrester skal du pakke ind i den rigtige emballage, for ikke al indpakning og opbevaring egner sig til mad. Der er skrappe krav til materialer bestemt til at komme i kontakt med fødevarer. For at sikre disse materialers sikkerhed for dig som forbruger, er der indført en række lovkrav og kontrolforanstaltninger i EU.

Fødevarekontaktmaterialer er en fælles betegnelse for emballage og genstande, der kan anvendes til opbevaring af fødevarer eller til at komme i kontakt med fødevarer. Det kan være alt fra fx fryseposer, bagepapir, aluminiumsfolie, skærebrædder, bøtter og drikkevarebeholdere, som kan findes i mange forskellige materialer som glas, pap, papir, keramik, træ, metal mm.

Der findes en række symboler, som du med fordel kan være opmærkning på, når du skal vælge den korrekte opbevaring til din mad. Læs med her og bliv klogere.

Glas- og gaffelsymbolet betyder, at emballagen er egnet til kontakt med mad og drikke

Er glas- og gaffelsymbolet på din emballage, så har den ansvarlige virksomhed vurderet, at den emballage eller genstand, som symbolet er sat på, opfylder kravene til fødevarekontaktmaterialer.

Symbolet behøves dog ikke, at blive sat på produkter, hvor det er indlysende, at det er til mad og drikke – eksempelvis et drikkeglas eller bestik.

Man kan også gå efter teksten ”Egnet til fødevarer” da det enten kan være tekst og/eller glas- og gaffelsymbolet som viser, at genstanden er godkendt til kontakt med fødevarer.

Frostsymbolet betyder, at emballagen er egnet til at fryse ned

Fryseposer og plastbøtter er velegnet til at fryse din mad ned i. Det er dog ikke alle plastbøtter, der er velegnet til formålet, så husk at kigge efter frostsymbolet på disse.

Husk altid, at afkøle dine rester inden, at du hælder dem I fryseposen. Fryseposen kan nemlig ikke nødvendigvis holde til 85 °C varm mad. Du kan finde information på emballagen om, hvad posen kan og ikke kan.

Affaldsposer og bæreposer skal du derimod ikke opbevare din mad i. De er ikke lavet til dette formål og opfylder derfor ikke krav til fødevarekontaktmaterialer. Der er risiko for, at affaldsposer og bæreposer afgiver skadelige stoffer til din mad, hvis du bruger dem til opbevaring af mad.

Mikroovnssymbolet betyder, at emballagen er egnet til at komme i mikrobølgeovnen

Mikroovnen er perfekt, når du skal optø eller varme rester eller poppe popcorn. Men det er vigtigt, at du kigger på om din beholder eller emballage kan tåle mikroovn. Det kan stå på emballagen når du køber produktet, eller være præget ind i produktet.

Du kan trygt bruge både skåle og fade af glas, porcelæn, plastbakker, stegeposer, husholdningsfilm og plastbeholdere som har mikroovnssymbolet, i din mikrobølgeovn. Brug aldrig materialer af metal eller aluminiumfolie i mikroovnen.

Varefakta kontrollerer fødevarekontaktmaterialer

Som forbruger kan du finde Varefakta-kontrollerede fødevarekontaktmaterialer til brug i dagligdagen fx bagepapir, kaffefiltre, fryseposer, plastfilm, opbevaringsbøtter og madpapir. Varefakta har tjekket, at alle krav til fødevarekontaktmaterialer er opfyldt.

Varefakta udtager Varefakta-kontrollerede fødevarekontaktmaterialer til stikprøvekontrol med det formål at vise, om Varefaktas minimumskrav er opfyldt, og om der er overensstemmelse mellem deklarationens oplysninger og varen.

Varefakta kontrollerer bl.a. genluksposer, fryseposer og plastbøtter til opbevaring af mad

 

  • Fryseposer testes bl.a. for afsmag og om posen er kontrolleret ift. vandgennemtrængelighed.
    Hvis der står på fryseposen, at den beskytter mod udtørring, kan du være sikker på, at posen er kraftig nok til at beskytte mod udtørring af dine fødevarer. Er din frysepose Varefakta-mærket, så kontrollerer vi, at posen kan holde til den angivne temperatur på emballagen.
  • Genluksposer testes bl.a. for rumindhold, lækage og at lukkefunktionen virker.
  • Plastbøtter testes bl.a. for lågtæthed.

Du kan læse mere om:

Vaske- og plejesymboler

Forstå vaskesymboler og plejeanvisningerne på tekstiler med Varefaktas oversigt.

Læs mere

Kosttilskud

Som forbruger kan man have svært ved at gennemskue markedet af kosttilskud, som man køber til sig selv og sin familie.

Læs mere

Barnevognsseler

Varefakta-mærkede barnevognsseler skaber ekstra tryghed for både forældre til små børn og producenter af barnevognsseler.

Læs mere