Godkendte låse giver færre cykeltyverier

I 1993 indførte forsikringsbranchen krav om, at alle nye cykler skulle have en godkendt Varefakta-lås for at man kan få erstatning ved tyveri. Siden da har forsikringsselskaberne sparet over en halv milliard kroner i udbetalte erstatninger på stjålne cykler.

Forsikringsselskaberne har i næsten 30 år haft et generelt krav om, at en cykel skal være udstyret med en varefakta-godkendt lås førend, at man kan få udbetalt erstatning efter et eventuelt tyveri.

Varefakta opdaterede tilbage i august 1993 Varefaktas forskrift for cykellåse VF 5029:4, hvor nye krav blev sat til cykellåse. Dette blev gjort i samarbejde med bl.a. Forsikring & Pension.

Låsene er i mellemtiden løbende blevet udskiftet i de danske hjem, og det blev i de følgende år tiltagende vanskeligere, at stjæle en cykel efterhånden som de forbedrede låse med nøgle, erstattede de gamle kodelåse. De skærpede krav til cykellåse, har derfor haft stor betydning for, at vi i dag befinder os på et helt andet og lavere niveau, hvad angår antallet af cykeltyverier.

“I F&P er vi glade for det mangeårige samarbejde med Varefakta, som giver forsikringsbranchen mulighed for at stille nogle grundlæggende kvalitetskrav til cykellåse, som er let at opfylde for den almindelige forbruger. Der er for os ingen tvivl om, at antallet af cykeltyverier er faldet siden 1993, og at hovedforklaringen er forbedrede cykellåse i forbindelse med Varefakta-mærkning” fortæller Forsikring & Pensions underdirektør Pia Holm Steffensen.

Det er en alment accepteret kendsgerning, at godkendte og forbedrede cykellåse spiller en afgørende rolle i den sammenhæng.

“De skærpede krav til cykellåse, som vi indførte sammen med forsikringsselskaberne har haft en stor betydning for, at vi i dag befinder os på et helt andet og lavere niveau, hvad angår antallet af cykeltyverier,” siger Varefaktas administrerende direktør Heidi Søsted, der vurderer at kravene har haft en langtidseffekt.

“Vi tager ikke hele æren, for der er også andre faktorer, der kan spille ind, men der er ingen tvivl om, at kvaliteten af cykellåse er blevet forbedret over årene. I dag er en cykellås ikke lige til at banke op med et enkelt slag. De allerfleste cykler er forsynet med en godkendt lås, som er svære at få op, selv med værktøj og god tid” tilføjer Heidi Søsted.

Hvis uheldet er ude

Cyklen er et af danskernes foretrukne transportmidler. De fleste af os har en cykel, men det gør også cyklen til et eftertragtet mål for tyveri. Hvis uheldet skulle være ude, og du får stjålet din cykel, er der tre ting, der skal opfyldes, hvis du vil have dit forsikringsselskab til at erstatte den stjålne cykel.

1.

// Tyveriet skal anmeldes til politiet

Du kan læse mere om hvad, hvordan og hvornår du skal anmelde et cykeltyveri på Politiets hjemmeside.

2.

// Låsen skal være godkendt af Varefakta

Ved forebyggelse af cykeltyverier, er en godkendt lås alfa og omega. På Varefaktas hjemmeside kan du finde en oversigt over Varefakta-godkendte cykellåse.

3.

// Man skal have udfyldt Varefakta-låsebevis

Når du køber en Varefakta-godkendt cykellås af en dansk forhandler, medfølger et låsebevis. Låsebeviset skal anvendes, hvis din cykel bliver stjålet, derfor skal du huske at udfylde det. Låsebeviset følger dog ikke nødvendigvis automatisk med låsen og du skal derfor være opmærksom på, at efterspørge det ved køb.

Du kan læse mere om:

Det skal du vide før du køber ny cykellås

Hvordan sikrer du din cykel bedst muligt og hvad skal du gå efter, når du køber en lås til din cykel? Det giver Varefakta vores bud på her.

Læs mere

Husk låsebeviset når du køber cykellås

Når du køber en Varefakta-godkendt cykellås af en dansk forhandler, medfølger et låsebevis. Låsebeviset skal anvendes, hvis din cykel bliver stjålet.

Læs mere

Varefaktas guide til valg af cykellås

Det kan være vanskeligt at vælge cykellåse! For hvad er forskellen på de forskellige låse og hvad er egentlig en god cykellås? Læs med og bliv klogere på de forskellige låsetyper samt, hvad du skal tænke over, når du skal købe ny cykellås.

Læs mere