Forskrifter for fødevarer

Fødevarer - generelle regler

Forskriftnummer: VF 1000:6

Godkendt: 18. november 1992

Opdateret: 27. august 2021

BESKRIVELSE

Forskriften omfatter Varefaktas generelle regler for deklarering og kontrol af fødevarer. Er din fødevare mærket med Varefaktas logo, så er varedeklarationen udarbejdet efter Varefaktas krav. På fødevarer bygger Varefakta-deklarationen hovedsageligt på lovgivningen, men giver ofte flere oplysninger, end loven kræver.

 • Varefaktas egne krav omfatter bl.a. hvilke oplysninger, der skal stå og må stå i deklarationen, hvordan oplysningerne skal formuleres og regler i forbindelse med Varefaktas stikprøvekontrol. 
 • Du vil altid kunne finde den ellers frivillige spormærkning på Varefaktas fødevarer, såfremt det er relevant.
 • Du er garanteret, at varen løbende testes for om indholdet af varen stemmer overens med hvad, der står angivet på varen.
 • Information om, hvordan varen skal opbevares i åbnet stand.
 • Teksten er letlæselig og letforståelig.
 • Du kan finde en tilberedningsvejledning på emballagen, såfremt varen kræver det.

Kaffe og instant-kaffe

Forskriftnummer: VF 1032:5

Godkendt: 21. juni 1996

Opdateret: 27. august 2021

BESKRIVELSE

Forskriften for kaffe og kaffepulver tager udgangspunkt i Varefaktas forskrift Fødevarer – generelle regler VF 1000:5. Forskriftens formål er at skabe ensretning mellem Varefakta-mærkede kaffedeklarationer og sikre, at forbrugeren altid har adgang til de samme oplysninger i en Varefakta-mærket kaffedeklaration og i den samme rækkefølge, så deklarationen gøres så letlæselig og forståelig for forbrugeren som muligt.

På varedeklarationen for en Varefakta-mærket instant-kaffe vil du altid kunne finde hvor mange kopper kaffe produktet giver og en doseringsvejledning. 

Varedeklarationen for kaffe skal fx altid indeholde kaffens ristningsgrad, formalingsgrad samt pakkemetoden og deklarationen skal omfatte en
opbevaringsanvisning, hvori der anføres, hvordan produktet bør opbevares i den
uåbnede og åbnede emballage.

Forskrifterne indeholder information omkring:

 • forskriftens gyldighedsområde,
 • Varefaktas minimumskrav til den pågældende produktgruppe, 
 • krav til oplysninger i Varefakta-deklarationen,
 • Varefakta-deklarationens udformning,
 • en række eksempler på udformning af deklarationer med Varefakta-logo,
 • en udspecificering af krav til de enkelte oplysninger,
 • krav til brugsanvisning, hvis dette er relevant for det pågældende produkt samt
 • beskrivelse af Varefaktas obligatoriske stikprøvekontrol af varer med Varefakta-logo samt dertilhørende kontrolresultater og kontrolomkostninger.

Du kan læse mere om:

deklarationer
Mærkning af fødevarer

Varefakta er eksperter i fødevarelovgivning og mærkning. Vi sikrer, at en pågældende vare med en pågældende varedeklaration kan markedsføres og sælges i overensstemmelse med national lovgivning samt EU-lovgivning.

john-schnobrich-FlPc9_VocJ4-unsplash
Web check

Kravene til markedsføring og mærkning af fødevarer online er lige så regulerede som ved fysisk salg. Det kan være svært at bevare overblikket over om helhedsindtrykket på ens hjemmeside fremstår vildledende. Lad Varefaktas mærkningseksperter gennemgå din hjemmeside for at sikre, at alle oplysninger følger lovgivningen.

Heap of peanuts in the jar,selective focus and blank space
Allergener og frivillig spormærkning

Det er estimeret, at 1-2 % af befolkningen lider af fødevareoverfølsomhed og tæller man børn med, så tallet omtrent 5-7 %, da mange vokser fra deres fødevareoverfølsomhed.