Forskrifter for kemisk-tekniske produkter

Kemisk tekniske produkter omfatter vaske-rengøringsmidler, klor, lampeolie, tændvæske mv.

Kemisk-tekniske produkter

Forskriftnummer: VF K6000:3

Godkendt: 6. oktober 1991

Opdateret: UNDER REVISION

BESKRIVELSE

Forskriften omfatter Varefaktas generelle regler for deklarering, dokumentationskrav, tests og kontrol af kemisk-tekniske produkter. Herunder vaske- og rengøringsmidler samt husholdningskemikalier som flydende vaskemiddel, skyllemiddel, skurecreme, opvaskemiddel, opvasketabs, badrumsspray, pletfjerner, afspændingsmiddel, tændvæske, brun sæbe mm.

Varefakta tester, at produktet er sikkert at anvende, men også brugbart i dagligdagen. Det gælder også for varens deklaration, hvor Varefakta stiller krav til oplysningerne fx i forhold til fuld ingrediensliste. 

For vaske-, rengørings- og opvaskemidler er der ikke krav om fuld deklaration i lovgivningen. Her vil man som oftest se, at indholdsstofferne i produktet er oplyst i overordnede ingrediensgrupper, som fx ’nonioniske tensider’ eller ’zeoliter’. Desuden er der en lang række hjælpestoffer, der slet ikke skal deklareres. Dog skal konserveringsmidler altid oplyses med navn og der er også krav om, at forbrugeren skal kunne se, om et produkt indeholder parfume og enzymer. Hvis et produkt er certificeret efter Varefaktas krav, vil der altid være fuld deklaration på produktet, så der i stedet for blot ’nonioniske tensider’ vil stå fx; ’nonioniske tensider (Laureth-3, Laureth-9)’ og i stedet for blot ’Sæbe’, så vil der fx stå ’Sæbe (Sodium Stearate, Sodium Palmitate)’.

Forskrifterne indeholder information omkring:

  • forskriftens gyldighedsområde,
  • Varefaktas minimumskrav til den pågældende produktgruppe, 
  • krav til oplysninger i Varefakta-deklarationen,
  • Varefakta-deklarationens udformning,
  • en række eksempler på udformning af deklarationer med Varefakta-logo,
  • en udspecificering af krav til de enkelte oplysninger,
  • krav til brugsanvisning, hvis dette er relevant for det pågældende produkt samt
  • beskrivelse af Varefaktas obligatoriske stikprøvekontrol af varer med Varefakta-logo samt dertilhørende kontrolresultater og kontrolomkostninger.

Du kan læse mere om:

hands of a young girl put clothes in the washing machine drum
Mærkning af nonfood dagligvarer

Er din nonfood dagligvare mærket med Varefaktas mærke, så er du sikret, at lovgivningen er overholdt og at produktet kan anvendes i praksis. Varefakta garanterer, at produktet er sikkert at anvende, men også brugbart i dagligdagen. Det gælder også for varens deklaration, hvor Varefakta stiller krav til oplysningerne fx i forhold til fuld ingrediensliste.

DanskVarefakta_Produkter_2729
Deklaration med Varefakta-mærke

Varedeklarationer mærket med Varefakta, er varer deklareret med Varefaktas mærke og ”Kontrolleret af Varefakta” samt deklareret efter eventuelle Varefakta-krav, som er specificeret i Varefaktas forskrifter.

kalveleverpostej
Bliv klogere på fødevarekontaktmaterialer

Fødevarekontaktmaterialer er en fælles betegnelse for emballage, der kan anvendes til opbevaring af fødevarer eller til at komme i kontakt med fødevarer. Det kan fx være papir, pap, glas eller plast.