Næringsdeklaration og ingrediensliste

Bliv ekspert i deklarationer. Deklarationer kan være svære at gå til, men er en grundlæggende forudsætning for salg af fødevarer i Danmark og til eksport.

Det får du ud af kurset

Kurset Næringsdeklaration og ingrediensliste giver dig en grundig gennemgang af alle relevante lovkrav, der gælder for udarbejdelse af næringsdeklaration og ingrediensliste. På kurset kommer vi desuden ind på, hvornår den obligatoriske næringsdeklaration er undtaget samt på tabelværdier kontra analyseværdier. Kurset vil skifte mellem faglige oplæg og øvelser, hvor du får mulighed for at udarbejde næringsdeklarationer og ingredienslister.

Efter kurset vil du blandt andet være i stand til at udarbejde en næringsdeklaration, der imødekommer lovgivningen: en næringsdeklaration med næringsværdier, der afspejler fødevaren korrekt. Du vil være i stand til at beregne næringsindhold og energiværdi, opstille næringsdeklaration med frivillige oplysninger, udarbejde en korrekt ingrediensliste inkl. oplysninger om allergener, beregne referenceindtag, vurdere anvendelse af tabelværdier eller analyseværdier for dine fødevarer samt kende de krav, der udløses ved brug af anprisninger. Du går fra kurset klar til at løse opgaver med den nødvendige viden i bagagen.

Efter endt kursus vil du modtage et diplom som bevis for din deltagelse.

På kurset om næringsdeklaration og ingrediensliste undervises i følgende emner:

  • Varebetegnelse
  • Ingredienser – betegnelser
  • Ingredienslistens udformning
  • Ingrediensberegning
  • Sammensatte ingredienser
  • QUID – mængdeangivelse af ingredienser
  • Tilsat vand og svindberegning­­
  • Allergener
  • Tilsætningsstoffer og aromastoffer
  • Opsætning af næringsdeklaration
  • Undtagelser fra obligatorisk næringsdeklaration
  • Beregning af næringsdeklaration
  • Næringsstoffer
  • Korrigering af glycerol
  • Gennemsnitsværdier
  • Referenceindtag
  • Tabelværdier kontra analyseværdier
  • Fordele og ulemper ved analyse
  • Tolerancer ved myndighedskontrol
  • Krav udløst af anprisninger relateret til næringsindhold
  • Deklarering af vitaminer og mineraler
  • Websites med tabelværdier

Læs mere om generelle vilkår ifm. Varefaktas kurser, samt hvordan vi behandler personoplysninger i vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål til kurset?

Har du spørgsmål til kursets indhold eller savner du information om de diverse praktiske oplysninger, så ring til underviser Bjørn Lyngbye Hvid Jensen på tlf. (+45) 46 30 45 20, eller send os en mail på varefakta@varefakta.dk.

Underviser, Bjørn Lyngbye Hvid Jensen

Teknisk og regulatorisk konsulent, fødevarer

Bjørn har tidligere arbejdet som kok i mange forskellige køkkener. Han har, efter endt uddannelse som professionsbachelor i ernæring og sundhed fra Københavns Professionshøjskole, arbejdet som Quality & food safety manager hos Lakrids by Bülow. Her arbejdede han med hhv. egenkontrol, mærkning, produktudvikling og fødevarekontaktmaterialer. Dette giver Bjørn et stort råvarekendskab og forståelse for sammensætningen af fødevarer, skalering af produktionen og hvilken emballage der skal anvendes, samt mærkningen heraf.

Bjørn har arbejdet hos Varefakta siden 2018 og har erfaring med mærkning af alle produktkategorier indenfor fødevarer.

Download Varefaktas kursuskatalog 2023

Download her
Bliv klogere og udvid dit netværk

Deltag i vores events

Tilmeld dig Varefaktas Croissant Talks

Varefaktas mærkningseksperter stiller skarpt på, hvad der rør sig inden for mærkningsområdet og inviterer til faglig sparring og netværk på tværs af branchen.

Læs mere

Varefaktas kurser

Varefaktas tilbyder kurser inden for markedsføring af kosttilskud, anprisninger på fødevarer samt udarbejdelse af ingrediensliste og næringsdeklaration samt virksomhedstilpassede kurser.

Læs mere