Er din emballage rød, gul eller grøn?

Miljøstyrelsen har udarbejdet en vejledning, der forklarer om fastsættelse og beregning af miljøgraduerede bidrag.

Fra den 1. oktober 2025 bliver virksomheder ansvarlige for den emballage, de tilgængeliggør på det danske marked – herunder alt fra indsamling og genanvendelse til korrekt bortskaffelse. I den forbindelse indføres en ordning kaldet “miljøgraduerede bidrag”, som skal give virksomhederne en økonomisk motivation til at vælge og udvikle emballager med et godt miljødesign.  

Miljøstyrelsen har udarbejdet en vejledning, der forklarer om fastsættelse og beregning af miljøgraduerede bidrag. Vejledningen bygger på udkastet til bekendtgørelsen “Bekendtgørelse om visse krav til emballager, udvidet producentansvar for emballage samt øvrigt affald der indsamles med emballageaffald” som er i høring, med høringsfrist den 1. november 2024. Vejledningens formål er at hjælpe producenter med at opfylde miljøkravene og sikre, at deres emballager bidrager mindst muligt til miljøbelastningen ved fx at designe mere genanvendelig emballage.

Hvordan når din emballage det grønne niveau?

De miljøgraduerede bidrag stiller en række krav til emballager i forskellige fraktioner fx pap, glas, papir og flere typer af plast. Afhængigt af hvilke krav ens emballage lever op til kan den gradueres ud fra en “trafiklysmodel”. 

  • Grøn: Godt miljødesign – lavere omkostning på de operationelle omkostninger.  
  • Gul: Mellemklasse: Acceptabelt miljødesign – virksomheder betaler den faktiske pris for de operationelle omkostninger. Denne kategori gør sig kun gældende for de forskellige plasttyper samt mad- og drikkevarekartoner. 
  • Rød: Dårligt miljødesign og dermed højere udgifter. Der pålægges en meromkostning (malus) på 35 %. 

I både vejledningen og bekendtgørelsen finder du de specifikke designkrav til emballagerne – og dermed hvilke data, der skal indhentes. Det gælder fx krav til emballagens materiale, farve og tilsætningsstoffer samt klæbemidler, etiketter og overfladebehandling. Kravene inddeles for nogle kategorier i et grønt, gult og rødt niveau og for andre kun i et grønt og rødt niveau. 

I designkravet for pap findes der fx kun et grønt og et rødt niveau. For at nå det grønne niveau skal din papemballage leve op til følgende krav: 

  • Emballagen skal bestå af mere end eller lig med 95 vægtprocent fibre materiale, af den samlede vægt. Hovedkomponent + integreret komponent, hvor tape ikke tæller med.   
  • Embballagen må ikke forsætligt være tilsat PFAS eller mineralske olier i form af enten mineralske olier med mættede kulbrinter (MOSH) eller mineralske olier med aromatiske kulbrinter (MOAH). Kravet omfatter ikke tilsætning ved brug af genanvendt indhold. 
  • Emballagen må kke være tilsat tilsætningsstoffer, der gør pappet svær opløselig jf. ISO-standarden 5263. 
  • Emballagen må ikke være overfladebehandlet med voks eller paraffin. 

Rækken af krav for at din emballage kan nå et grønt niveau er derfor omfattende. Varefaktas Projektleder Oliver Ørnfeld-Jensen uddyber: ”Man skal forberede sig på, at der kan være et godt stykke vej ift. at nå i mål med et godt miljødesign, som sikrer dig lavere omkostning på de operationelle omkostninger. Samtidig er det også vigtigt at nævne, at der er et stort krav til dokumentation i forbindelse med de miljøgraduerede bidrag. Mangler du fx bare at kunne dokumentere ét af kravene, så ender din emballage i det røde niveau.”

Der er hjælp at hente i vejledningen for miljøgraduerede bidrag

Du finder Miljøministeriets vejledning ”Vejledning om fastsættelse og beregning af graduerede bidrag efter bekendtgørelse om emballage og emballageaffald” her.
Miljøstyrelsen oplyser, at vejledningen er et første udkast, som vil blive justeret og udbygget med tiden.

Varefakta Packaging kan hjælpe med indsamling og strukturering af din emballagedata – også ift. fastlæggelse af miljøgraduerede bidrag

Der stilles i vejledningen ingen krav til virksomhedernes proces for dataindsamling, eller hvordan data skal struktureres, men det er virksomhedernes ansvar at indsamle alle de nødvendige emballagedata og derefter at videregive dem til deres kollektive ordning.  

Varefaktas onlinesystem ”Varefakta Packaging” kan hjælpe din virksomhed med at blive klar til fremtidens producentansvar med nem og korrekt indberetning af emballagedata. Oliver Ørnfeld-Jensen fortæller: ”Systemet samler alle dine leverandør- og produktdata ét sted, så du kan håndtere emballagespecifikationer effektivt. Dertil er det designkravene i de miljøgraduerede bidrag, der sætter detaljeringsgraden for de data, som skal indhentes. I Varefakta Packaging vil du derfor også kunne tilføje materialetype, vægt og ikke mindst data til fastlæggelse af miljøgraduerede bidrag.” 

 Vil du høre mere om hvordan Varefakta Packaging kan hjælpe din virksomhed?

Læs hvordan Varefakta kan hjælpe dig i mål med producentansvaret – nemt og effektivt! 

Læs mere om Varefakta Packaging 

 

Book et uforpligtende møde med Varefakts projektleder Oliver Ørnfeld-Jensen og bliv klogere på hvordan Varefakta Packaging kan skræddersyes til dine behov. 

Book et møde

Du er velkommen til at kontakte Varefakta på telefon: (+45) 46304500 eller via mail: varefakta@varefakta.dk 

Kontakt Varefakta