Fødevarestyrelsens kontrol: De fleste virksomheder bruger fødevarekontaktmaterialer korrekt – men der er plads til forbedring

Fødevarestyrelsen har kontrolleret fødevarevirksomheders brug af emballage og køkkenudstyr, også kaldet fødevarekontaktmaterialer.

Fødevarestyrelsen har for nyligt gennemført en kontrol af fødevarevirksomheders brug af emballage og køkkenudstyr – også kaldet fødevarekontaktmaterialer (FKM). Kontrollen omfattede 607 restauranter, bagere, slagtere, delikatesse- og fiskeforretninger samt 91 virksomheder, der forhandler fødevareemballage og køkkenudstyr. Resultatet viser, at de fleste virksomheder anvender FKM korrekt, men der er stadig enkelte udfordringer.

Af de kontrollerede fødevarevirksomheder fik 4 % sanktioner for overtrædelse af reglerne, mens 7 % fik påtale for mindre overtrædelser. Blandt forhandlerne af emballage og køkkenudstyr fik 16 % sanktioner, primært fordi virksomhederne ikke havde procedurer, som kan sikre, at fødevarevirksomheder får de nødvendige oplysninger om, hvordan emballagen skal bruges. Læs kontrollens resultater her.

Korrekt brug af fødevarekontaktmaterialer er afgørende

Fødevarekontaktmaterialer som plastbøtter, dåser, kartoner og køkkenudstyr kan afgive uønskede kemikalier til fødevarer – især hvis de bruges forkert. Derfor er det vigtigt, at både fødevarevirksomheder og leverandører har styr på materialernes egenskaber og følger brugsanvisninger nøje. F.eks. er en isterningebakke ikke nødvendigvis egnet til varme væsker, medmindre dette fremgår af produktets mærkning.

Sådan kan Varefakta hjælpe

Hos Varefakta hjælper vi fødevarevirksomheder og producenter af emballage med at leve op til gældende lovgivning og sikrer korrekt information om brug af fødevarekontaktmaterialer. Selvom vi ikke kan kontrollere, hvordan brugerne anvender et fødevarekontaktmateriale i praksis, kan vi bidrage med klare vejledninger. For eksempel angiver vi i deklarationen på en grydeske, at skeen ikke bør efterlades i gryden under hele tilberedningen, når den ikke er i brug. Dette reducerer nemlig risikoen for, at uønskede kemiske stoffer overføres til maden.

Vores kontrol sikrer, at forbrugerne kan stole på, at produkterne er sikre og egnede til deres formål.

Vi tilbyder:

  • Rådgivning om fødevarekontaktmaterialer: Overblik over lovgivningen og særlige krav til materialer som fx plast, papir og glas.
  • Deklarationer og mærkning: Vi sikrer, at deklarationerne opfylder lovkrav og informerer korrekt om “forventet brug.”
  • Test og kontrol: Vi indhenter tests for migration af farlige stoffer, hvilke fødevarer produkter er egnet til og ved hvilken temperatur og hvor lang tid samt sikrer, at dokumentationen for materialernes sikkerhed er i orden.
  • Overensstemmelseserklæringer (DoC): Vi hjælper med at udarbejde og kontrollere DoC’er, der dokumenterer, at materialet er egnet til kontakt med fødevarer.

 

Varefakta gør en forskel

Varefakta arbejder for at sikre korrekt brug og mærkning af fødevarekontaktmaterialer. Med vores kontrol og rådgivning skaber vi tryghed for både forbrugere og virksomheder. Kontakt os for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med at leve op til kravene og levere sikre produkter.

Læs mere om hvordan Varefakta kan hjælpe dig.

Læs mere om Varefaktas services

 

Du er velkommen til at kontakte Varefakta på telefon: (+45) 46304500 eller via mail: varefakta@varefakta.dk

Kontakt Varefakta