Holdbarhedsbestemmelse ved brug af matematisk modellering

Af Oliver Ørnfeld Jensen.

PRÆDIKTIV MIKROBIOLOGI SOM ARBEJDSREDSKAB

En fødevares holdbarhed fastlægges af producenten og skal baseres på en vurdering af en fagperson. Der findes forskellige måder at fastlægge et produkts holdbarhed på, heriblandt laboratorieforsøg, sensorisk vurdering, kendskab til produktets kemiske og fysiske sammensætning og matematisk modellering (prædiktiv mikrobiologi)1.

Den sidstnævnte metode gør det muligt at forudsige, hvordan en specifik fordærvelses- eller sygdomsfremkaldende bakterie vil vokse i et produkt ud fra modeller, som er udviklet på baggrund af videnskabelige data. Modellerne benyttes ved at indskrive specifikke parametre for et produkt, som kan påvirke vækst af den pågældende bakterie. Dette kunne eksempelvis være; temperatur, tid, vand aktivitet, indhold af organiske syrer, nitrit, osv. På baggrund af disse parametre laves der en forudsigelse (prædiktering) af, hvordan den pågældende bakterie vil vokse i fødevaren2. Et eksempel kan ses på grafen til højre, hvor væksten af Salmonella i æg ved hhv. 10° C (lilla) og 20 °C (gul) er modelleret3.

Ved at benytte prædiktive mikrobiologiske værktøjer vil man som virksomhed både få information om ens produkters holdbarhed og samtidig kunne indsamle data som bidrager til en bedre risikovurdering, dokumentation af fødevaresikkerhed og optimere produktudvikling. 

Du kan læse mere om:

herbal leaves, ground herb powder and medicament pills on bamboo spoons, white wooden table
Planteingredienser og ekstrakter af planteingredienser i kosttilskud

Hvis du importerer eller producerer kosttilskud, der indeholder planteingredienser eller ekstrakter af planteingredienser, er der særlige regler, som du skal være opmærksom på.

DanskVarefakta_Produkter_2613
Mærkning af fødevarer

Varefakta er eksperter i fødevarelovgivning og mærkning. Vi sikrer, at en pågældende vare med en pågældende varedeklaration kan markedsføres og sælges i overensstemmelse med national lovgivning samt EU-lovgivning.

Heap of peanuts in the jar,selective focus and blank space
Allergener og frivillig spormærkning

Forkert mærkning kan være livsfarlig. “Undgå det som du er overfølsom overfor”. Det er det man får at vide af lægen, hvis man lider af fødevareallergi eller -intolerance.

Del

Del på facebook
Del på linkedin