Mængdeangivelse af flygtige ingredienser

Under produktionen af produkter som bagværk og chips kan der være forarbejdningstrin, som medfører, at der opstår et svind på...

Under produktionen af produkter som bagværk og chips kan der være forarbejdningstrin, som medfører, at der opstår et svind på produktet. Dette kan være varmebehandling, som resulterer i, at flygtige ingredienser som vand eller alkohol fordamper. Denne artikel vil kort redegøre for hvordan mængden af flygtige ingredienser beregnes og angives i ingredienslisten.

Mængdeberegning af ingredienser

Som hovedregel skal ingredienser, der bruges til at fremstille en fødevare, angives i faldende orden efter deres indgående vægt i fødevaren ved tidspunktet ingrediensen tilsættes. Baseret på dette kan følgende formel benyttes til at beregne procentdelen som en ingrediens udgør i et produkt:

Beregning af flygtige ingredienser

For flygtige ingredienser gælder ovenstående regel ikke i de tilfælde, hvor der er svind på produktet. Mængden af de flygtige ingredienser skal her angives efter deres vægt i færdigvaren, efter alle forarbejdningstrin som kan resultere i svind, er sket.

Det betyder at den samlede mængde svind på produktet skal trækkes fra den indgående mængde af de flygtige ingredienser. Et eksempel på dette kan ses nedenfor:

Det er vigtigt at få slået fast, at ovenstående svindberegning er en teoretisk beregning og ikke i alle tilfælde vil være repræsentativ ift. det faktiske svind for produktet. Da det kun er vand og flygtige ingredienser der er omfattet, så ingredienser som f.eks. mælk, øl, frugtpuré, vil ikke blive betragtet som flygtige ingredienser.

Svind når der ikke er flygtige ingredienser

I nogle produkter kan der forekomme svind selvom der ikke er tilsat vand eller andre flygtige ingredienser i recepten – eller svindet kan risikere at udgøre mere end mængden af flygtige ingredienser. I disse tilfælde vil den samlede mængde af ingredienser udgøre over 100 %.

I de tilfælde hvor de sammenlagte procentdele, på de ingredienser der kræver mængdeangivelse, ikke er over 100 %, så skal ingrediensmængderne regnes ud fra formel nr. 1.

Hvis de sammenlagte procentdele udgør over 100 % så skal mængderne af ingredienser ikke længere udtrykkes som procentdele. I disse tilfælde skal fordelingen af ingredienser udtrykkes ”Til 100 g færdigvare er anvendt X g ingrediens_1, X g ingrediens_2, (…)”.

Kilder

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. 1169/2011 af 25. oktober 2011 om fødevareinformation til forbrugerne

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1169&from=DA

Relaterede indlæg

9. februar 2022

Private label varer er populære hos supermarkedskæderne

Private label, også kaldet private eller egne mærkevarer, er en betegnelse for supermarkedernes egne produkter, som sælges under egne brands...

18. januar 2022

Obligatorisk mærkning ved onlinesalg af færdigpakkede fødevarer

Artiklen vil kort beskrive, hvilke obligatoriske mærkningskrav, som skal ledsage færdigpakkede fødevarer, der markedsføres og sælges via online-platforme til slutbrugeren....

10. januar 2022

Markedsføring af kosttilskud og brugen af influencers på de sociale medier

Det er vigtigt at huske på, at kosttilskud er en fødevare, og reglerne for markedsføring af kosttilskud følger derfor også...

14. december 2021

Markedsføring af kosttilskud og brugen af anprisninger

Kosttilskud er underlagt reglerne i anprisningsforordningen, og det er derfor vigtigt at kende definitionerne af de forskellige former for anprisninger,...

9. december 2021

Bliv klogere på brugen af skønhedsanprisninger

Beauty claims er rene skønhedsanprisninger, der udelukkende siger noget om et produkts egenskaber på fx hudens skønhed. Det kunne fx...

14. oktober 2021

Holdbarhedsbestemmelse ved brug af matematisk modellering

Prædiktiv mikrobiologi som arbejdsredskab En fødevares holdbarhed fastlægges af producenten og skal baseres på en vurdering af en fagperson. Der...

14. oktober 2021

Allergener og frivillig spormærkning

“Undgå det som du er overfølsom overfor”. Det er det man får at vide af lægen, hvis man lider af...

14. oktober 2021

Planteingredienser og ekstrakter af planteingredienser i kosttilskud

Hvis du importerer eller producerer kosttilskud, der indeholder planteingredienser eller ekstrakter af planteingredienser, er der særlige regler, som du skal...