EU har valgt at forbyde 8 røgaromaer til fødevarer. Forbuddet skyldes, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), har udvist en bekymring for samt konkluderet, at røgaromaerne kan skade menneskers DNA.
Røgaromaer anvendes for at give fødevarer en smag af røg eller for at supplere smagen af en anden aroma. De fremstilles af kondenseret røg ved forbrænding af træ.
Forbudte røgaromaer
SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 og SF-009.
Andre røgaromaer
Der er ikke blevet indgivet en ansøgning til forlængelse af SF-007 og SF-010. Derfor udløber godkendelserne af disse røgaromaer (udløb 31. december 2023).
Fødevarer, der indeholder SF-007 eller SF-010, og som blev markedsført før 1. januar 2024, kan forblive på markedet indtil deres mindste holdbarhedsdato eller “sidste anvendelsesdato”. jf. bestemmelserne i artikel 4(2) i forordning (EF) nr. 2065/2003 om røgaromaer, som anvendes eller er bestemt til anvendelse i eller på fødevarer.
Udfasningsperiode
Der er fastsat følgende udfasningsperioder af de 8 røgaromaer, for at give fødevareproducenter tid til at justere deres opskrifter og interne processer:
- Røgaromaer som anvendes til at erstatte traditionel røgning af fx fisk eller skinke skal udfases i løbet af 5 år.
- For røgaromaer som tilsættes for at give ekstra smag (fx til snacks, BBQ-sauce eller suppe) er udfasningsperioden 2 år.
Helt konkret betyder det, at det om ca. 5 år ikke vil være tilladt at bruge nogle røgaromaer i fødevarer.
Inden for kort tid forventes de nye regler officielt vedtaget i EU-Kommissionen.
Har du brug for hjælp til opdatering af recepter, der indeholde røgaromaer eller spørgsmål til forbuddet?
Læs mere om hvordan Varefakta kan hjælpe.
Du er velkommen til at kontakte Varefakta på telefon: (+45) 46304500 eller via mail: varefakta@varefakta.dk