Producerer du fødevarer med røgaroma? EU forbyder nu 8 røgaromaer til fødevarer.

EU har valgt at forbyde 8 røgaromaer til fødevarer. Forbuddet skyldes, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), har udvist en bekymring...

EU har valgt at forbyde 8 røgaromaer til fødevarer. Forbuddet skyldes, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), har udvist en bekymring for samt konkluderet, at røgaromaerne kan skade menneskers DNA.

Røgaromaer anvendes for at give fødevarer en smag af røg eller for at supplere smagen af en anden aroma. De fremstilles af kondenseret røg ved forbrænding af træ.

Forbudte røgaromaer

SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 og SF-009.

Andre røgaromaer

Der er ikke blevet indgivet en ansøgning til forlængelse af SF-007 og SF-010. Derfor udløber godkendelserne af disse røgaromaer (udløb 31. december 2023).
Fødevarer, der indeholder SF-007 eller SF-010, og som blev markedsført før 1. januar 2024, kan forblive på markedet indtil deres mindste holdbarhedsdato eller “sidste anvendelsesdato”. jf. bestemmelserne i artikel 4(2) i forordning  (EF) nr. 2065/2003 om røgaromaer, som anvendes eller er bestemt til anvendelse i eller på fødevarer.

Udfasningsperiode

Der er fastsat følgende udfasningsperioder af de 8 røgaromaer, for at give fødevareproducenter tid til at justere deres opskrifter og interne processer:

  • Røgaromaer som anvendes til at erstatte traditionel røgning af fx fisk eller skinke skal udfases i løbet af 5 år.
  • For røgaromaer som tilsættes for at give ekstra smag (fx til snacks, BBQ-sauce eller suppe) er udfasningsperioden 2 år.

Helt konkret betyder det, at det om ca. 5 år ikke vil være tilladt at bruge nogle røgaromaer i fødevarer.

Inden for kort tid forventes de nye regler officielt vedtaget i EU-Kommissionen.

Har du brug for hjælp til opdatering af recepter, der indeholde røgaromaer eller spørgsmål til forbuddet?

Læs mere om hvordan Varefakta kan hjælpe.

Læs mere om Varefaktas services

Relaterede indlæg

29. september 2025

Madspildsdag den 29. september – vi er med!

Hånden på hjertet – hvordan går det med at mindske madspildet hos jer?

23. september 2025

Nye grænseværdier for nitrit og nitrat fra oktober 2025

Fra oktober 2025 gælder nye, strammere EU-regler for nitrit i varmebehandlede kødprodukter. Vi hjælper dig med at sikre, at dine produkter overholder de kommende krav. Læs, hvad ændringerne betyder for dig.

28. april 2025

Handelsnormer for frugt og grønt: Fødevarestyrelsens vejledning er nu offentliggjort

Få overblik over de nye krav og undtagelser.

23. april 2025

Styrket forbrugerbeskyttelse i den grønne omstilling: Ny lovgivning på vej

Lovforslaget medfører væsentlige ændringer i markedsføringsloven, forbrugeraftaleloven og forbrugerklageloven med fokus på at beskytte forbrugerne mod vildledende miljøpåstande og greenwashing.

8. januar 2025

EU’s fødevaremærkning svigter forbrugerne

Rapport konkluderer, at EU's fødevaremærkning ofte forvirrer forbrugerne mere, end den oplyser dem, hvilket fører til fejlinformerede valg.

6. januar 2025

Her er fødevarestyrelsens kontrolkampagner 2025

Kontrollerne fokuserer blandt andet på økologiregnskab, mærkning af færdigpakkede fødevarer samt markedsføring af fødevarer på hjemmesider rettet mod den endelige forbruger. 

4. november 2024

Nye anbefalinger for miljømarkedsføring

Forbrugerombudsmanden har netop offentliggjort en række opdaterede anbefalinger til virksomheder, der ønsker at bruge udsagn om klima, miljø og bæredygtighed i deres markedsføring.

15. oktober 2024

Kontrolbesøg reduceres – Fødevarestyrelsen lemper på retningslinjerne!

Fødevarestyrelsen har for nylig annonceret en ændring i deres kontrolprocedure for fødevarevirksomheder. Fra den 1. oktober 2024 vil indskærpelser til...

9. september 2024

EU´s skovrydningsforordning (EUDR) skal sikre afskovningsfri soja, kaffe, kakao mm.

EU´s nye skovrydningsforordning (EUDR) træder i kraft for store og mellemstore europæiske virksomheder d. 31. december 2024. Forordningen stiller skærpede...

23. august 2024

Fødevarestyrelsen sætter fokus på korrekt mærkning af fødevarer

Frem til udgangen af marts 2025 vil Fødevarestyrelsen kontrollere mærkningen på fødevarer i kiosker, slagterbutikker, supermarkeder og andre dele af...

14. august 2024

Er du opmærksom på de opdaterede handelsnormer for æg?

Den 28. november 2023 trådte de reviderede handelsnormer for æg i kraft. Ændringer er fastlagt gennem tre EU-forordninger og en...

7. august 2024

Nye grænseværdier for nikkel i visse fødevarer

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har fastsat nye grænseværdier for nikkel i fødevarer, som vil træde i kraft fra den 1....