Fødevarestyrelsen har opdateret deres kostråd og anbefaler nu, at danskerne indtager mindst 90 gram fuldkorn om dagen og gerne mere. Det er en stigning på 15 gram fra den tidligere anbefaling på 75 gram fuldkorn om dagen. Denne ændring understreger vigtigheden af fuldkorn i en sund og varieret kost.
Ændringer til emballagens tekst
I overensstemmelse med de nye anbefalinger skal emballager med fuldkornslogoet opdateres. Den nye tekst skal lyde: “Fødevarestyrelsen anbefaler mindst 90 gram fuldkorn om dagen og gerne mere som en del af en varieret kost. Produktet indeholder X gram fuldkorn pr. 100 gram.”
Varefaktas forskrift for fødevarer har fokus på kostfibre
I Varfaktas forskrift “Fødevarer – generelle regler VF 1000:7” har vi et særskilt krav til kostfibre, da kostfibre ikke er obligatorisk at angive i en fødevares næringsdeklaration.
Uddrag fra forskriften: En Varefakta-deklaration skal som udgangspunkt indeholde kostfiberindholdet. Fødevarestyrelsen anbefaler at man spiser mindst 90 g fuldkorn om dagen og gerne mere. Deklarering af fødevarevarens kostfiberindhold giver derfor forbrugeren mulighed for at træffe et sundere valg og følge de officielle kostråd.
Herudover beregner Varefakta som nævnt under kravet ”Beregningskontrol” altid en fødevares energiindhold, hvortil Varefakta skal kende varens kostfiberindhold. Derudover bør forbrugeren kunne se de næringsstoffer i næringsdeklarationen som energiindholdet er beregnet ud fra.
Hvis kostfiberindholdet er så lavt, at det ikke har nogen relevans for forbrugeren, kan dette undlades. Det er ifølge lovgivningen ikke obligatorisk at deklarere kostfibre.
Forskriften kan downloades her.
Fordele ved fuldkorn
Fuldkorn er kendt for sine sundhedsmæssige fordele, herunder reduktion af risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse former for kræft.
For at opnå de anbefalede 90 gram fuldkorn kan du ifølge Fødevarestyrelsens anbefalinger fx spise en portion havregryn, en skive fuldkornsrugbrød og en lille portion fuldkornspasta.
Børn mellem 2 og 10 år anbefales at spise 40-70 gram fuldkorn om dagen.
Nye fuldkornsdefinitioner
Med de nye mængdeanbefalinger er ingredienser som amaranth, quinoa og boghvede nu også omfattet af fuldkornsdefinitionen. Fuldkorn inkluderer kerner fra hvede, spelt, rug, byg, havre, boghvede, majs (tørret), hirse, ris, quinoa, amarant, durra og sorghum.
Tips til at øge dit fuldkornsindtag
For at leve op til anbefalingen om mindst 90 gram fuldkorn om dagen anbefaler Fødevarestyrelsen, at vælge fuldkornsvarianter af brød, pasta, ris, knækbrød, morgenmadsprodukter og grød. Dette gælder også ved køb af sandwich eller take-away.
For mere information om fuldkorn; besøg Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Har du brug for hjælp eller spørgsmål til ændringerne?
Du er velkommen til at kontakte Varefakta på telefon: (+45) 46304500 eller via mail: varefakta@varefakta.dk