Nye EU-regler for nitritter og nitrater i kødprodukter

EU-Kommissionen har revideret grænseværdierne for en række fødevaretilsætningsstoffer i kødprodukter: kaliumnitrit (E 249), natriumnitrit (E 250), natriumnitrat (E 251) og...

EU-Kommissionen har revideret grænseværdierne for en række fødevaretilsætningsstoffer i kødprodukter: kaliumnitrit (E 249), natriumnitrit (E 250), natriumnitrat (E 251) og kaliumnitrat (E 252).

Nye grænseværdier på vej som led i den europæiske kræfthandlingsplan

Fødevareindustrien anvender tilsætningsstoffer som kaliumnitrit (E 249), natriumnitrit (E 250), natriumnitrat (E 251) og kaliumnitrat (E 252) til konservering af kødprodukter som bacon, rullepølse, hamburgerryg, roastbeef m.fl. Stofferne har nemlig den evne, at de hæmmer væksten af bakterien Clostridium botulinum, som forårsager pølseforgiftning. Samtidig har nitrit den egenskab, at den skjuler den grå tone i kød og giver det en lyserød farve i stedet.

Men nitritter og nitrater har desværre også den sideeffekt, at de kan omdannes til såkaldte nitrosaminer, hvoraf nogle er kræftfremkaldende. Læs mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Derfor anbefaler både den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og DTU Fødevareinstituttet, at man bruger så lidt nitrit som muligt. Niveauerne af de kræftfremkaldende og genotoksiske nitrosaminer stiger med stigende mængde af tilsat nitrit. Derfor har EU-Kommissionen nu også fundet behov for at nedsætte forekomsten af stofferne.

Med forordning 2023/2108, som trådte i kraft den 29. oktober 2023, ændres bilag II til forordning 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer for tilsætningsstofferne kaliumnitrit (E 249), natriumnitrit (E 250), natriumnitrat (E 251) og kaliumnitrat (E 252). Der fastsættes både maksimalgrænseværdier for tilsatte mængder og for restmængder i fødevarer.

Danske produkter indeholder allerede mindre nitrit

Danmark har siden 1995 haft særregler for anvendelse af nitrit i kødprodukter ud fra et hensyn om at beskytte folkesundheden. Danmark tillader derfor et markant mindre indhold af nitrit end i resten af EU. Kødprodukter, som sælges på det danske marked må derfor kun tilsættes 60 mg nitrit per kg kød. Særreglen gælder for alle kødprodukter på det danske marked. Også dem, der er produceret i udlandet.

De nye EU-grænseværdier for nitrit, når det specifikt drejer sig om nitrit i kødprodukter, vil derfor ikke have betydning for danske virksomheder. For nitrat følger Danmark EU-bestemmelserne.

For virksomheder, der påvirkes af ændringerne, er der fastsat overgangsbestemmelser i forordning 2023/2108, med forskellige perioder afhængig af produkttypen, men for mange fødevarer gælder overgangsperioden indtil den 9. oktober 2025. Læs mere i forordningens artikel 3 og bilag I.

Varefakta kan hjælpe dig

Er du i tvivl om de nye regler og hvordan de påvirker dine fødevarer og har du brug for rådgivning eller hjælp til mærkningen? Varefaktas konsulenter sidder klar til at hjælpe dig. Kontakt os via varefakta@varefakta.dk eller (+45) 46304500.