Nye grænseværdier for hydrogencyanid

Der er vedtaget nye grænseværdier for hydrogencyanid, hvilket får betydning for indholdet i bl.a. hørfrø og mandler.

Hvilke fødevarer er omfattet af lovgivningen?

Hydrogencyanid er et meget giftigt stof. Selv om det ikke forekommer i fødevarer på toksikologisk relevante niveauer, frigives det, når vegetabilske fødevarer, der indeholder cyanogene glycosider, tygges eller på anden måde forarbejdes og kommer i kontakt med hydrolytiske enzymer.

Grænseværdierne for indholdet af hydrogencyanid er opdateret og der er fastsat grænseværdier for specifikke fødevarer i EU-forordning 2022/1364 fra august 2022. 

Det drejer sig om følgende fødevarer:

  • Uforarbejdede hele, stødte, formalede, knækkede eller hakkede hørfrø, der markedsføres til den endelige forbruger.
  • Uforarbejdede hele, stødte, formalede, knækkede eller hakkede mandler, der markedsføres til den endelige forbruger.
  • Uforarbejdede hele, stødte, formalede, knækkede eller hakkede abrikoskerner, der markedsføres til den endelige forbruger.
  • Maniok-rod (friske, skrællede).
  • Mel af maniok og Tapioka-mel.
 

Jf. den nye EU Forordning skal der på uforarbejdede hele, stødte, formalede, knækkede eller hakkede hørfrø, der markedsføres til den endelige forbruger mærkes med en advarsel, hvis indholdet af hydrogencyanid er mellem 150 mg/kg og 250 mg/kg. Advarselssætningen lyder: Kun til madlavning og bagning. Må ikke indtages i rå tilstand!” Hvis advarslen Kun til madlavning og bagning. Må ikke indtages i rå tilstand! er på hørfrø, og de sælges i små mængder til den endelige forbruger er grænseværdien for hydrogencyanid 250 mg/kg. Hvis advarslen derimod ikke er angivet på varen til den endelig forbruger, så er grænseværdien 150 mg/kg.

Bittermandler skal altid mærkes med advarselssætningen, hvis grænseværdien på 35 mg/kg overskrides.
Grænseværdierne for de øvrige fødevarer kan ses i bilaget til forordningen.

Forordningen finder anvendelse fra d. 1. januar 2023. Hvis en af de omfattede fødevarer er blevet markedsført på lovlig vis inden d. 1. januar 2023, kan fødevaren fortsat markedsføres frem til datoen for mindste holdbarhed eller sidste anvendelse.

Varefakta kan hjælpe dig med at implementere lovgivningen

Ring til Varefakta på telefon (+45) 46304500 eller send en mail på varefakta@varefakta.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev "Varefakta Insights"
og hold dig opdateret

Når du tilmelder dig nyheder fra Varefakta, giver du samtykke til at modtage faglige nyheder og inspiration vedr. mærkning af forbrugerprodukter, samt information om Varefaktas services, kurser, Croissant Talks og andre events.

Varefakta passer godt på dine personoplysninger, og vi behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med den gældende databeskyttelsesforordning og databeskyttelseslov. Du kan læse mere om vores databehandling og dine rettigheder i vores privatlivspolitikDu kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet.

Del

Del på facebook
Del på linkedin