Det skal du være obs på ved anvendelse af berigede fødevarer

Mærkning og markedsføring af berigede fødevarer kan være kompliceret. – Er du i tvivl om hvilke regler, der gør sig...

Mærkning og markedsføring af berigede fødevarer kan være kompliceret. – Er du i tvivl om hvilke regler, der gør sig gældende for berigede fødevarer og har du brug for rådgivning eller hjælp til mærkningen, så tag fat i Varefakta.

Hvad er en beriget fødevare?

Fødevarer, der er tilsat vitaminer og mineraler eller andre næringsstoffer kaldes også berigede fødevarer. Vitaminer og mineraler tilsættes typisk til føde- eller drikkevarer for at opnå en bestemt fysiologisk eller ernæringsmæssig virkning.

Berigede føde- og drikkevarer dækker bl.a. over:

  • Salt tilsat jod
  • Margarine tilsat D-vitamin
  • Læskedrikke tilsat vitaminer
  • Energidrikke tilsat koffein
  • Proteinpulver tilsat mineraler.

Kontrolkampagne afslører ulovligt salg af berigede fødevarer

Fødevarestyrelsens netop gennemførte kontrolkampagne af berigede fødevarer afslørede ulovligt salg af bl.a. læskedrikke og proteinpulver.

I over halvdelen (58 %) af de 60 kontrollerede detailbutikker og engrosvirksomheder, fandt Fødevarestyrelsen brud på reglerne, der skal beskytte forbrugerne, så de ikke får sundhedsskadelige mængder af mineraler og vitaminer.

Fødevarestyrelsens kontrollanter fandt bl.a. læskedrikke med for højt indhold af vitaminer og proteinpulver med aminosyrer og mineraler over de tilladte niveauer. Læs mere om kontrollens resultater her.

Markedsføring af berigede fødevarer

Markedsføring af berigede fødevarer kan være kompliceret og det er dit ansvar, når du markedsfører fødevarer med tilsatte vitaminer, mineraler eller stoffer som fx koffein, at både EU-regler og nationale regler bliver overholdt. – Reglerne om berigelse omhandler bl.a. hvilke af de enkelte vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, der må tilsættes, og i hvor store mængder.

I følge EU-traktaten skal der være fri bevægelighed af varer indenfor EU, medmindre varerne kan skabe en reel fare for menneskers helbred.
I flere af EU’s medlemsstater er frivillig berigelse tilladt uden forudgående godkendelse, men i Danmark skal virksomhederne følge en særlig proces inden markedsføring af varen.
Importerer du sammensatte produkter, skal du derfor være ekstra opmærksom, da ingredienserne i dit produkt kan være berigede, uden at det fremgår af ingredienslisten. Hvis der fx er anvendt beriget mel eller margarine i dine importerede kiks, skal du sikre dig, at de berigede ingredienser er notificeret i Danmark. Hvis de ikke er det, skal du huske, at notificere dem inden markedsføring.

Generelle tilladelser

I bekendtgørelsen om tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer (BEK nr 707 af 09/06/2023) kan du finde de generelle tilladelser til tilsætning af vitaminer og mineraler i en række fødevarekategorier (se bilag 1). Hvis dit produkt overholder de generelle tilladelser, kan du nøjes med at notificere det inden markedsføring, hvilket betyder at du skal sende et eksemplar af mærkningen til Fødevarestyrelsen.

Hvis produktet ikke er omfattet af en generel tilladelse

Hvis det produkt du ønsker at sælge er tilsat en højere mængde af et vitamin eller mineral end det generelt tilladte, skal du have Fødevarestyrelsens tilladelse til at sælge produktet. Det betyder, at du skal anmelde tilsætningen til Fødevarestyrelsen. Det gælder også, hvis det pågældende vitamin eller mineral ikke er tilladt for den relevante fødevarekategori.

Læs mere om reglerne for berigede fødevarer på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Varefakta kan hjælpe dig

Er du i tvivl om hvilke regler, der gør sig gældende for berigede fødevarer og har du brug for rådgivning eller hjælp til mærkningen? Varefaktas konsulenter sidder klar til at hjælpe dig. Kontakt os via varefakta@varefakta.dk eller (+45) 46304500.