Ny lovændring om salt tilsat jod i sødt bagværk

Er du producent af både brød og almindeligt bagværk samt sødt bagværk? Så er der vigtigt nyt for dig. Den...

Er du producent af både brød og almindeligt bagværk samt sødt bagværk? Så er der vigtigt nyt for dig. Den danske lovgivning om tilsætning af vitaminer og mineraler til fødevarer er nemlig blevet opdateret med bekendtgørelse nr. 536 af 28/05/2024, som dermed erstatter bekendtgørelse nr. 1389/2023. Ændringen indebærer nye generelle tilladelser for tilsætning af vitaminer og mineraler, baseret på tidligere individuelle tilladelser.

En væsentlig nyhed i den opdaterede bekendtgørelse er en undtagelse fra notifikationskravet i § 4, stk. 7. Denne undtagelse betyder, at producenter ikke længere behøver at melde brug af jodberiget salt til sødt bagværk til Fødevarestyrelsen, hvis de også bruger det samme salt til produktion af brød og almindeligt bagværk.

Fra 1. juli er det derfor ikke længere nødvendigt at notificere, når saltet anvendes til både sødt bagværk samt brød og almindeligt bagværk med det obligatoriske jodtilsatte salt (20 mg jod/kg salt).

I Danmark er det påkrævet, at husholdningssalt og salt anvendt i brød og almindeligt bagværk skal være tilsat jod (20 mg jod/kg salt). Dette skal sikre, at alle danskere får tilstrækkelige mængder jod.

Brød og almindeligt bagværk defineres som produkter, der sidestilles med brød og skal indeholde jodberiget salt. Det skal fremgå af ingredienslisten på produkterne. For husholdningssalt kan jodindholdet også angives i næringsdeklarationen, men dette er ikke et krav.

Definition af brød og almindeligt bagværk samt sødt bagværk

Brød og almindeligt bagværk inkluderer:

  • Knækbrød
  • Fladbrød
  • Skorper
  • Pizzabunde
  • Rasp
  • Tortillas
  • Tvebakker
  • Færdige melblandinger.

Sødt bagværk inkluderer:

  • Kager
  • Scones
  • Wienerbrød
  • Småkager
  • Søde tærter.

 

Har du brug for hjælp eller spørgsmål til ændringerne?

Læs hele regelsættet i bekendtgørelse nr. 536 af 28/05/2024

Læs bekendtgørelsen her

 

Reglerne for jodtilsætning i brød og almindeligt bagværk findes i bekendtgørelse nr. 613 af 25/05/2019

Læs bekendtgørelsen her

 

Læs mere om hvordan Varefakta kan hjælpe dig.

Læs mere om Varefaktas services

 

Du er velkommen til at kontakte Varefakta på telefon: (+45) 46304500 eller via mail: varefakta@varefakta.dk

Kontakt Varefakta